Каталог на стоматолозите в България

Каталог на зъболекарите в България :: Статии

 



Помощ! Парадонтитът ме преследва!

Случвало ли ви се е някога, докато си миете зъбите, да се изправите пред проблема кървене от венците? Нека да не е всеки път, но поне понякога, се е случвало, нали? И какво правите? Мисля, че няма да сгреша, ако предположа - нищо. Най-вероятно си казвате: „Глупости! Това не е причина за безпокойство? Струва ли си за това да тичам на зъболекар?" Трябва! С обикновено кървене на венците започва много коварна болест - пародонтит. Това е едно от много сериозните и неподдаващо се лесно на лечение заболяване на зъбите. В интерес на истината само ако не се вземат своевременни мерки.

ЗАЩО Е КОВАРЕН?

Пародонтитът сравнително лесно преминава от остро в хронично заболяване. Хроничният пародонтит протича вълнообразно: обостряния, редуващи се с ремисии. Хроничният пародонтит отслабва защитните функции на устната кухина и предизвиква чести инфекциозни заболявания от вирусен характер.

Занемареният пародонтит води до падане на здрави зъби, гнойни заболявания на лигавиците, тумори на венците.

ЛЕЧЕНИЕТО ЗАВИСИ ОТ НАПРЕДВАНЕТО НА БОЛЕСТТА

Пародонтит в ранен стадий се лекува с ултразвуково почистване на зъбния камък и изплакване на устната кухина с противовъзпалителни билкови препарати или лекарства.

Лечението на пародонтита в лека степен освен почистването на зъбния камък изисква интензивни специализирани промивки на джобовете със силно действащи лекарства. Но лечението не е сложно и с него се постигат значителни подобрения в краткосрочен план.

При умерен пародонтит се налага кюртаж на джобовете на венците, като за тази цел под местна упойка трябва да бъде отстранен зъбният камък, натрупан под венците, а също така и инфектираните тъкани на самия джоб и да се полира повърхността на корените на зъба. А понякога за възстановяване на микрофлората в джобовете е необходимо да се въведат гелови препарати, съдържащи антибиотици, което крие риск от усложнения и странични ефекти.

Тежкият стадий на пародонтита се лекува само чрез по-сериозна намеса, която не може да се направи или без отстраняване на засегнатите зъби, или дори чрез операция за трансплантация на тъкани. В същото време се провежда и терапия за укрепване на костната тъкан, прилага се мембранният метод за възстановяването й.
Ясно е, че при пародонтита, както и при всяка диагноза, има една и съща закономерност: колкото по-нисък е стадият, толкова по-лесно се лекува болестта. А най-доброто и най-грамотното е профилактиката.

Превантивните мерки включват:
• Използвайте не само избелваща паста за зъби, а и правилно подбрана паста за венците.
• Зъбните пасти за венците трябва да бъдат минимум 3 и трябва да се редуват.
• Почиствайте зъбите си внимателно, включително и венците.
• Мийте си зъбите поне 2 пъти на ден.
• Четката за зъби сменяйте веднъж на 3 месеца.
• След хранене изплакнете устата си с чиста вода.
• Веднъж на шест месеца посещавайте стоматолога си.

ВПРОЧЕМ! Организмът ни е създаден от природата много мъдро. Той може предварително да ни сигнализира за наличието на едни или други проблеми, включително и за пародонтита

автор: lekar.bg
www.lekar.bg